Българинът Дарек Фидика е парализиран от гърдите надолу след нападение с нож

Българинът Дарек Фидика, парализиран от гърдите надолу след нападение с нож, може вече да ходи отново с проходилка, след като му бе направена трансплантация, при която са били използвани клетки от носа му, пише БТА.

 

Техниката, която е определена като важно постижение в изследване на научното издание "Клетъчна трансплантация", включва присаждане на клетки от носа в увредената част на гръбначния мозък на пациента.

 

"Вярваме, че тази процедура е пробивът, който ще доведе до историческа промяна за безнадеждните случаи на хора, които са осакатени от травма на гръбначния мозък", каза Джефри Резмън, преподавател по неврология, разработил тази техника. 

 

38-годишният пациент бил парализиран след намушкване с нож в гърба през 2010 година. След 19-месечна терапия той си е възвърнал някои движения и известна чувствителност в краката, съобщиха медицински специалисти. 

 

Смята се, че той е първият човек в света, възстановил се след напълното прекъсване на гръбначните нерви. Операцията е била извършена от полски екип, воден от един от най-известните специалисти по гръбначна хирургия от Медицинския университет във Вроцлав.