Вашингтон потвърди, че при въздушен удар е унищожен част от заграбения американски арсенал

Американски оръжия, предназначени за борбата срещу "Ислямска държава", попаднали в ръцете на „Ислямска държава”. Скандалът се разрази, след като в интернет беше качен любителски видеозапис, от който се вижда как джихадистите се хвалят с боеприпасите, пуснати от американски самолет.


Ръчни гранати, амуниции и ракетни установки - с този американски арсенал, предназначен за кюрдските бойци в град Кобани, са се сдобили терористите от „Ислямска държава”.


Според сирийски източници, ислямистите са взели поне една от оръжейните доставки за кюрдите, но е твърде възможно в ръцете им да са попаднали много повече контейнери с оръжие.


Вашингтон потвърди, че при въздушен удар е унищожен част от заграбения американски арсенал. Дали „Ислямска държава” е успяла да плячкоса и още - Пентагонът все още не знае.


„Трябва да ни дадете малко време. Видеото току що се появи и мога да ви кажа, че анализаторите ни работят възможно най-бързо, за да потвърдят автентичността му. Когато това стане, ще ви информираме. Но в момента просто не знаем”, обясни контраадмирал Джон Кърби.


В опит да защити американската операция, контраадмиралът припомни на журналистите, че военните, отговарящи за оръжейните доставки по въздуха са висококвалифицирани, а методът за снабдяване на кюрдите с боеприпаси - ефективен.


В подкрепа на думите на говорителя на Пенгатона, кюрдски лидер написа в Туитър, че за една нощ, самолетите на коалицията са спуснали 21 тона оръжия и амуниции.


Повече по темата гледайте във видеото.