Не се очаква повишаване на лихвите по кредитите

Банковият сектор ще излезе по силен от евентуално обявяване на КТБ в несъстоятелност, категорични са банкери и анализатори. Не се очаква повишаване на лихвите по кредитите заради проблемната финансова институция, нито противопоставяне на банковия сектор на обезщетяването на вложители на Кооперативна търговска банка от Фонда за гарантиране на парите им.

 

Банкери припомнят, че Фондът за гарантиране на влоговете вече е покривал задължения на по-малки банки  у нас преди години. Такъв е случаят с отнемането на лиценза на Международна банка за търговия и развитие през 2005 година, например.

 

Нямам притеснения, защото има технически начини, този фонд да бъде достатъчно ликвиден, за да може да изпълни задълженията си по КТБ и същевременно да бъде рекапитализиран, така че системата да не остане непокрита”, заяви Левон Хампарцумян.  

 

Как това да стане, ще трябва да реши ръководството на Националната банка през следващите дни.


 
„Има разбира се основание да очакваме, че вноската на банките, които те правят в този фонд, ще бъде увеличена, но безспорно има ангажимент и от страна на държавата да подпомага Фонда в случай на нужда”, обясни икономическият анализатор Лъчезар Богданов. 

 

Ще се вдигат ли лихвите по кредитите от търговските банки, които по този начин да търсят сигурност за вложенията си? 

 

„Размерът на лихвите не е пряко свързан с консервативността при отпускане на кредитите. Много по важно е доколко банките ще отпускат кредити на определен тип клиенти”, смята Лъчезар Богданов. 

 

В случая с КТБ кредитополучателите с неясни активи сега парадоксално спасяват сектора от проблеми.

 

„Заради факта, че дейността на банката е съсредоточена в малък брой свързани лица, въздействието на това, че банката вече четвърти месец е под особен надзор и не работи, а и най-вероятно ще отиде в някаква хипотеза на несъстоятелност, върху цялата икономика е много по малко, отколкото бихме очаквали”, заяви Левон Хампарцумян. 

 

Гаранцията до 100 000 евро по депозитите ще бъде активирана, но подобни влогове далеч надминават средното ниво на спестявания на обикновените българи, добавят специалистите.