Спират се и товарните автомобили на автомагистрала „Хемус“

В 10 часа е спряно движението на автомагистрала „Тракия“ в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг, твърдят от МВР.  Спират се и товарните автомобили на автомагистрала „Хемус“ в Софийска област и в участъка София-Самоков. 

 

Огромна опашка от автомобили има на автомагистралата се образува в района на тунел „Траянови врата”. „Обстановката е много тежка. Има километрични колони от автомобили, които се движат с около 5 км/ч. Паднали са около 40 см сняг”, каза в пряко включване по телефона зрителят на Нова Мирослав Славов, който е в задръстването. 

 

 

В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ е затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Обходният маршрут е Симитли – Петрич –местност „Попови ливади” – Гоце Делчев. Преминаващите през проходите в Смолянска област автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. Същите ограничения има и в участъка Пещера – Батак-Доспат в Пазарджишка област.

 

В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно тировете. Пътят Троян – Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.Временно е затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, след възстановяване на движението всички автомобили трябва да се движат с вериги.

 

Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово –Юндола. Проходът „Петрохан“ в момента е отворен само за леки автомобили. На пътя Хасково-Пловдив при с. Бяла река е спряно движението на леки автомобили поради наводнение на платното. 

 

БГНЕС съобщи, че видимостта в прохода „Шипка” е нулева заради обилния снеговалеж и силния вятър. Аварирали са няколко леки коли в прохода, тъй като не са със зимни гуми. Между селата Шейново и Шипка има закъсали няколко товарни автомобила. Ранният сняг изпочупи клони и дървета в селата Хаджи Димитрово, Шейново, Шипка. Заради падналите клони има и скъсани жици по електропреносната мрежа.