На място работят геолози и конструктори

Започна укрепването на пропадналия път Симитли – Предел – Банско, предаде БГНЕС. На място работят геолози и конструктори, които въз основа на изследвания на пластовете, в понеделник ще дадат становище как да бъде възстановен пътят.

 

По обяд два самосвала изсипаха в свлачището, отнесло половината пътно платно, едра скална маса. След консултация изсипването беше прекратено, тъй като едрите камъни ще препятстват сондажите.

 

След това самосвалите отидоха за втори курс, за да докарат по-ситни инертни материали. Засипването с пръст се прави за обезопасяване на пътя и за да могат тежките машини да стъпят върху здрава основа, за да започнат да работят.

 

Вследствие на дъждовете през нощта пътното платно продължава да се напуква. Пукнатината върви по осевата линия. 

 

Вчера в реката падна 30-метров участък от високата 5 метра подпорна стена. Заедно с нея падна и половината от дясната пътна лента. 

 

За това тази сутрин бе взето решение за спирането през участъка движението на товарни автомобили с обща маса над 12 тона. Временната организация за товарните автомобили ще бъде в сила за 12 дни.

 

Още на пътен възел Симитли - Ораново, патрул на КАТ пренасочва движещите се към Разлог, Банско и Гоце Делчев по маршрута Сандански-Петрич-Кулата-Катунци-прохода Папаз чайр-Гоце Делчев. Вторият обходен маршрут е през участъка Белово-Юндола-Разлог.

 

Възстановяването на пътя най-вероятно ще стане с пилотно-анкерна конструкция. Вертикалните пилотни отвори ще бъдат пробити със специална машина и в тях ще бъде изсипан бетон. След това те ще бъдат свързани с анкерна конструкция от арматура. 

 

Днес и утре се изработва подробно геодезично заснемане на терена, чиято цел е установяване деформациите вследствие на свличането. След тези две изследвания специалистите ще изготвят техническото решение за възстановяване на пътното платно