Пътят за Созопол и Приморско беше затворен заради придошлата вода

Сняг и наводнения парализираха страната. Километрични задръствания се образуваха по основните пътни артерии заради непочистен асфалт и неподготвени за тежките условия шофьори. 

 

За пет области на страната е обявен червен код за най-висока степен на опасност от наводнения и силен вятър. В 14 от областите кодът е оранжев, като синоптиците предупреждават и за силния снеговалеж.

 

В Бургас и областта беше обявено бедствено положение заради проливния дъжд. Пътят за Созопол и Приморско беше затворен заради придошлата вода. 

 

Около 16:00 часа се скъса язовирната стена на село Черни връх. Огромно количество вода се е изсипало на пътното платно. Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че за да бъдат предотвратени инциденти, се налага спешно затваряне и на пътя Бургас – Средец. Изцяло затворен за движение е централният път Бургас – Созопол, както и Бургас – Извор. Община Бургас призовава да не се предприемат никакви пътувания. Спасителни екипи издирваха овчар в село Маринка,който преди два часа бе открит здрав.

 

Силният дъжд заваля малко след полунощ в Бургаски регион. До ранните часове на деня в Гражданска защита бяха получени десетки сигнали за паднали дървета. 

 

През цялата нощ по крайбрежието бушува бурен вятър с пориви до 28 метра в секунда. Стихията затвори всички пристанища. Във Варна вълните прехвърляха дори защитните стени. Към момента вятърът е стихнал, няма данни за сериозни материални щети.