Азотният оксид играе ключова роля в обмяната на веществата

Умереното излагане на ултравиолетови лъчи помага за произвеждането на вещество, което забавя развитието на затлъстяване и диабет тип 2. Азотният оксид, който се отделя от кожата след излагане на слънчеви лъчи, играе ключова роля в обмяната на веществата, се казва в ново изследване, пише БГНЕС.

 

Учени провели изследванията върху мишки. Екипът открил, че прехранените мишки, изложени на ултравиолетова светлина, по-бавно възвръщат теглото си. Гризачите са демонстрирали и по-малко признаци на диабет тип 2, като анормални нива на глюкозата и резистентност към инсулин.

 

Ползите от терапията с ултравиолетова светлина са свързани с азотния оксид, който се освобождава през кожата след излагане на слънчева светлина. Това вещество има важна роля за начина, по който организмът ни преработва храната и захарта, като предотвратява вредни състояния на метаболизма, като диабет например.

 

Учение предупреждават, че откритията са направени след изследвания върху мишки и може би при хората не биха се наблюдавали същите ефекти.