Централната банка внесе в парламента доклад с данни за кризата в КТБ, които не са били оповестявани досега

 

БНБ внесе в парламента доклад с данни за кризата в КТБ, които не са били оповестявани досега. Според Централната банка при настоящата ситуация в КТБ по закон трябва да се поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност.

 

В противен случай, според БНБ, парламентът трябва да допълни и измени законодателството. В документа от 61 страници се проследява детайлно и цялата хронология на поставянето на банката под особен надзор.

 

Активите на КТБ са били в размер на над 7 милиарда и 300 млн. лева през март. Данните са от последния одит на БНБ преди кризата. Проблемите в банката проличават в седмицата между 13 и 20 юни, когато вложители и партньори на КТБ изтеглят над 900 млн. лева от нея. 

 

Най-големите тегления - над 200 млн., са направени от дружеството БРОМАК, което е собственост на Цветан Василев. Тогава е установена дупка от 80 млн. лева, заради предоставяне като заем на държавни ценни книжа, на дружеството ТЦ-ИМЕ.

 

В доклада отново се потвърждава дупката от над 4 млрд. и 200 млн., известна от заключенията на 3 одиторски компании. Междувременно говорителят на БНБ Александър Урумов обясни за Нова, че въпросът за оставката на Иван Искров не е актуален поне докато не се реши проблемът с КТБ.