Според икономистите обаче държавата не успява да на намери работа на дълготрайно безработните

Успява ли държавата дългосрочно да намери работа на българите без препитание? Според проучване на социалното министерство близо 60 на сто от участниците в програми на държавата започват сериозна работа. Според икономистите обаче отговорът е „Не”.

 

Безработният, на когото държавата най-често успява да намери постоянна работа е млад, с висше образование, който не е бил безработен дълго време. Според икономистите обаче хора с този профил така или иначе ще си намерят работа и затова профилът трябва да изглежда така - по-възрастен, без образование, дълготрайно безработен. Точно на тези хора обаче държавата най-рядко успява да намери дългосрочна работа.

 

И още противоречия. По данни на Евростат около 70% от всичките пари предвидени за справяне с безработицата държавата дава, за да плати на някоя фирма да наеме безработен. Оставащите пари дава за обучение. Според икономистите обаче тези числа трябва да се обърнат. Да се дава за обучение, а не за заплати.

 

Всяка година държавата дава десетки милиони на бизнеса, за да наема безработни. Когато свършат парите обаче всеки трети не може да намери постоянна работа.Такъв е случаят на Спас, Снежа и Татяна. Отчаяни кръстосват улиците на видинското село Гюргич. А анализът не им носи добри новини, защото във Видинска област дългосрочна работа след програми намира едва всеки пети. 

 

Социалният ефект обаче дългосрочно не носи пари. И все пак от министерството се похвалиха, че в повечето случаи успяват. Особено при младите и образованите.

 

В изследването признават – най-трудно се намира постоянна работа на хората с ниско образование, с увреждания, от малките градове и села, над 50 и под 29 години. Затова за догодина от министерството предвиждат нови програми като стажуването и чиракуването, особено чиракуването, което е с помощта на наставник и при което по-ниско квалифицирани хора се обучават на работно място и след това имат големи шансове да останат в същата фирма.

 

А според икономистите така държавата ще пести на фирмите разходите, които те така или иначе биха направили за обучение на нови кадри.

 

И ако за някои това са добри новини, за Спас, Снежа и Татяна са лоши. Защото програмата, по която са работили, вече няколко пъти – от социални помощи към осигуряване на заетост - най-вероятно ще спре от догодина.

 

И още няколко различия. Ако във Видиснско най-трудно се намира дългосрочна работа, най-лесно е в Благоевград. А жените по-често намират постоянна работа от мъжете.