За шест години със средства от фонд "Ин витро" са се родили над 4 500 деца

В България има 145 хиляди двойки, които имат някакви репродуктивни проблеми, каза във Варна Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе", цитирана от БТА. 

 

Около 40 хиляди от тях могат да се сдобият с рожба, само ако получат донорски яйцеклетки. По думите на Велчева 1 000 млади дами от цялата страна вече са заявили готовност да дарят генетичен материал чрез фондацията. 

 

Председателката на "Искам бебе" отчете още, че едно семейство с репродуктивен проблем се бори средно по пет години, за да го реши.

 

От създаването на националния фонд "Ин витро" през 2009 година досега с неговата финансова подкрепа са се родили над 4 500 деца, допълни Велчева. Тя каза още, че 37 общини в страната имат свои фондове, с които подпомагат млади семейства с репродуктивни проблеми. Най-много средства заделят Варна, Бургас и Благоевград.

 

Радина Велчева уточни, че за една година във Варна помощ са потърсили повече от 100  двойки. Кметството във Варна отново залага в бюджета си за 2015 година 100 000 лева, с които могат да бъдат подпомогнати 50 двойки с репродуктивни проблеми.