В писмо, изпратено до медиите, се казва, че дупката от 4,2 милиарда лева е заблуда

Отстраненото ръководство на КТБ определи доклада на БНБ за „манипулация”.

 

В писмо, изпратено до медиите, се заявява, че дупката от 4,2 милиарда лева е заблуда. 

 

„Тази цифра не е избрана случайно – като се извади от нея капиталът, който е в размер на 700 млн. лв., се получава нетен отрицателен капитал в размер на 3,5 милиарда лева – това, което Иван Искров обяви още преди 4 месеца”, се казва в писмото. 

 

Отстраненото ръководство пита „кому е било необходимо да се плащат милиони левове възнаграждения на одитори (неизвестно за какво – те нямат одитни ангажименти) и правни консултанти, след като с един поглед в тавана имаме познат резултат?

 

Според директорите се тиражира лъжа, за да бъде подготвено общественото мнение за обявяването на банката в несъстоятелност и по този начин да бъдат покрити всички действия и бездействия по унищожаването ѝ.

 

Според тях същото би се случило, с която и да е банка, ако се подходи по същия начин към нея.

 

„Този подход цели не само да отблъсне заявилите интерес да оздравят банката частни инвеститори, но е и част от деструктивната кампания по ликвидиране на българските банки и невъзможност за финансиране на българския бизнес”, се казва още в писмото.


 
Отстранените директори се съмняват, че в момента се работи за това капиталът на банката задължително да стане отрицателен, което ще позволи на БНБ да отнеме лиценза ѝ и „да подготви определени апетитни активи–вземания за изгодна някому продажба на нищожна цена”.

 

Писмото е подписано от Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев.