Причината е рязкото увеличаване на средната скорост и на броя на жертвите

Тотален контрол на скоростта на пътя. Полицията започна 24-часов маратон от проверки срещу бясното шофиране. Причината е рязкото увеличаване на средната скорост и на броя на жертвите. 

 

През последната година са хванати близо 190 000 по-малко нарушители спрямо предходните 12 месеца. А от „Пътна полиция” отчитат като основна причина за бясното каране забраната на електронните фишове, издавани от мобилни камери.

 

Столичният булевард „Цветан Лазаров” е сред участъците с най-много нарушители. Още в началото на акцията радарите в патрулката засичат високи скорости. 

 

От „Пътна полиция” отчитат, че заради по-малкото камери на пътя, средната скорост е вдигната с 10-15-20 км/ч. А бясното каране води и до тежки инциденти. 

 

Докато наказаните са по-малко, жертвите са повече. Само за последната година – с 64. Затова контролът на пътя се затяга. 24 часа пътните полицаи ще са безкомпромисни срещу бясното шофиране.

 

„Полицейски служители ще участват в тази операция – не само в големите населени места и главните пътища, но и в третокласната пътна мрежа и в малките населени места”, заяви Росен Рапчев, началник на Дирекция „Пътен контрол”.

 

В контрола на пътя ще се включат и всички камери. Вместо фишове, сега нарушителите ще получават акт, ако бъдат засечени от радарите. 

 

Контролните органи готвят промени, с които да върнат камерите и тоталния Биг Брадър на пътя.