Според адвокати вече няма нужда да се плаща сградна инсталация, ако радиаторите са свалени

 „Разводът” с топлофикация вече е възможен, твърдят адвокати.  Според тях вече няма нужда да се плаща сградна инсталация, ако радиаторите са свалени. 

 

Въпросът можем ли, или не да се разведем с топлофикация вълнува от години много хора. Сдружение, което се занимава с правата на потребителите, твърди, че това вече е възможно, държавата обаче като чели още се колебае по закона и евродирективите. 

 

Абонатите на топлофикациите в България, които не ползват топлинна енергия, но са длъжни да плащат за сградната инсталация, вече имат възможност законово да откажат тази такса. Това заявиха от пловдивското Сдружение за правна помощ на потребителите. И отбелязват, че изменението на закона е от юли месец. 

 

Законът за защита на потребители, чл. 62 дава право на потребителя да не заплати непоискана от него услуга, включително и по централно отопление, както и в закона за защита на потребители е уреден начин за отказ от централно отопление”, обясни Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите.

 

Можем ли да се разведем с топлофикация? Позицията на държавата в лицето на МИЕТ очаквахме цял ден. От КЗП казаха, че още от юли очакват тълкувателно решение на министерството за това, как да прилагат закона. 

 

От Сдружението за правна помощ на потребителите съветват хората да заявят отказа от топлофикационната услуга директно в самите Топлофикации.  

 

От Сдружението подчертават, че въпреки че Законът за енергетика казва, че не можем да се разведем с Топлофикация, то промените в потребителския закон трябва да са водещи, тъй като са написани по европейска директива.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си