Оказва се, че за две години само една проверка е правена в КТБ

 

Управителният съвет на БНБ на отчет за КТБ пред новия парламент. Обмисля се да бъде отменен срокът, в който трябва да се вземе окончателно решение за проблемната банка.
Бюджетната комисия на Народното събрание заседаваха над пет часа.

 

Управителният съвет и шефът на БНБ Иван Искров излязоха гневни от залата, защото депутатите от Временната бюджетна комисия ги задължиха да не отнемат лиценза на банката, а да запретнат ръкави и да я оздравяват. Иван Искров беше категоричен, че Централната банка не може да напечата пари и да оздравява КТБ, а и не е нейна работа да прави това. Това би трябвало да го прави или инвеститор, или държавата, в случай че реши да налива съответните средства.

 

Освен това стана ясно, че отмяната на срока лицензът да се отнеме на 6-и ноември всъщност остава под запор парите на онези, които са с гарантирани влогове, защото те ще трябва да изчакат промяна на закона, за да си получат гарантираните пари.

 

Категорично против това оздравяване бяха от БСП. Румен Гечев го нарече: "не съживяване, а вампирясване". И още нещо - оказва се, че за две години само една проверка е правена в КТБ. След това от БНБ опитаха да обяснят кашата с КТБ и как точно е проверявана през годините.


„Никоя инспекция не може да бъде проведена ако няма две неща – документи и диалог с институцията – по време на инспекцията. Не е възможно, нито е записано някъде, че е липсвала цялата информация. – Твърдите, че тези документи ги е имало, а после са изчезнали? – Да, това твърдя”, обясни управителят на БНБ Иван Искров.


Запитан колко от проверките са на място и колко са дистанционни, Иван Искров отвърна: „От 99-та насам има 10 проверки, които обхващат системата. За последните 5 години – 2 проверки и още две проверки за пране на пари и Фондът за гарантиране на влогове, за последните 2 години е имало 1 проверка. Имаме само една проверка през 2013-та март – банката е в супер състояние. – И затова давате Виктория? – Да, това е изводът”, обяснява още управителят на БНБ Иван Искров.


А докато политици и банкери спореха кой е докарал КТБ до това състояние, премиерът Близнашки припомни, че на първо време трябва да се оправи бюджета, за да се стигне въобще до решение на проблема.


„Първата точка трябва да бъде актуализацията на държавния бюджет, защото само на тази основа могат да бъдат стабилизирани системите на управлението”, смята проф. Георги Близнашки.


„Актуализацията е необходимо условие, това е политически въпрос. Може да се започне и с отварянето на досиетата, ще се отговори на обществените очаквания, но бюджетът е най-важен, защото така получаваме парите”, каза още проф. Георги Близнашки.


Повече по темата гледайте във видеото.