Тя е метър и 82 сантиметра и е направена изцяло от кубински листа

Най-дългата пура за България беше навита днес от професионален кубински торседор. Навиването отне едва 45 минути на Юдит Перез от Куба. 

 

Най-дългата пура в България към момента е метър и 82 сантиметра. Направена е изцяло с кубински листа. За изпушването на такава пура ще е необходима цяла седмица. Рекордното творение на Юдит обаче няма да бъде изпушено, а съхранявано до догодина, когато отново професионален торседор ще се опита да счупи рекорда й.  

 

За да се придобие този занаят първо е необходим 9-месечен обучителен курс. Още в началото обаче се вижда дали човек притежава необходимите качества, за да стане торседор или е по-добре да се откаже навреме. Юдит споделя, че в началото на обучението си, се е притеснявала как ще се справи като жена в тази мъжка професия. Заинатила се е и да се научи да навива ръчни пури професионално, въпреки дългия си маникюр.

 

 „Много е трудна тази професия. Моят преподавател понякога ме е разплаквал с изискванията си, но съм му много благодарна. Той ще е горд с мен, че успях да стана професионален торседор", разказа тя.  А за направата на една добра пура се изисква на първо място именно добър торседор и перфектни листа и разбира се, много любов от цялото сърце е необходима.