Снимка: архив БГНЕС
На това мнение са 58% от отговорилите на анкетата на NovaNews.bg
Ракията не е опасна за здравето ни. На това мнение са 58% от отговорилите на анкетата на NovaNews.bg. 36 на сто пък са на мнение, че високоалкохолната напитка ни вреди. 6% не могат да преценят дали това е така или не.
В сезона на приготвяне на ракиите, български учен заяви, че домашната ракия може да доведе до смърт и крие опасности от отравяне, ако не е приготвена правилно. Научната дейност на проф. Маринов 45-години вече е свързана с тънкостите в производството на ракия. Изследвал е, че домашният алкохол води до смърт, ако плодовете не се обезкостяват, защото при ферментация костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина. Тя блокира дишането.
Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. И още един съвет от майстора - хубавата пивка домашна ракия да е до 40 градуса.
В новата ни анкета Ви питаме: Рекетирал ли ви е митничар за подкуп?
Очакваме Вашите отговори!
Резултатите от тази и други анкети на NovaNews.bg може да видите ТУК.