Оказва се, че за да се отделят два входа, всеки сам трябва да закупи своя абонатна станция

 

Разводът с топлофикация оказава се е възможен, но с благословията на съседите. До този извод стигнаха експертите в енергийния регулатор. Как може обаче да се случи това?


Според регулатора не е възможно да се отървем от таксата „Сградна инсталация” със заявление до топлофикацията. Причаната – евродирективата, която го позволява, не е правилно привнесена в нашия закон.


Възможност от ДКЕВР виждат във варианта да изберем фискиран процент инсталация. Той се предлага от топлинния счетоводител, но трябва да се одобри от етажната собственост. А с две трети съгласие съседите ни могат да решат да ни изключат от този разход, ако радиаторите ни са разкачени.


Рада Богданова посети абонати на столичната топлофикация в столичния квартал „Гевгилийски”, за да чуе хората какво мислят по въпроса.


„Не съм съгласна да плащам повече”, казва Соня Витанова, която ползва парно в дома си.


„Опитахме се да се отделим двата входа и да имаме отделно отчитане всеки вход с общ топломер, тъй като сега сме и двата входа сме на една абонатна. Оказа се, че за да решим този проблем, трябва да си закупим нова абонатна”, обясни домоуправителят Венета Тошева.


Повече по темата гледайте във видеото.