От януари всички решения ще бъдат качвани в интернет, увери новият здравен министър

 

„Ще направя нужното в 2015 година всички да имаме електронно досие, електронна здравна карта и електронна рецепта, каза в студиото на „Здравей, България” новият здравен министър Петър Москов.

 

Медицината ще трябва постепенно, но убедително да се върне в болниците, за сметка на търговията. Здравеопазването не е търговия. Медицината е високо специализирано занимание, което се нуждае от високо заплащане”, допълни той.

 

Москов обясни, че ще бъде въведена и комисия за текущ контрол на изразходването на бюджетни средства. „Още по времето на мандата ми като общински съветник в София, бяхме направили такава комисия, предвиждаме да я направим и в парламента. Ще разчитаме на правилата и на публичността. Трябва ми месец, но обещавам, че от януари ще качим в интернет всяко едно решение. Това е начинът да излезем от сенките”, допълни Москов.

 

Не съм имал амбиция да ставам министър. Сега е нужно мнозинство за тясна програма. Заради конструкцията в кабинета на видими места трябваше да има позиционирани хора, които да дават ясна индикация, че стоят зад правителството. Много качествени хора си тръгнаха с обида от министерството, не защото нямаха добри идеи, а защото зад тях не стоеше мнозинство, което да ги реализира”, категоричен беше здравният министър.

 

„Сигурен съм в това, че поддържането на модел, в който един етнос бива държан във феодално подчинение, а в същото време върхушката му краде на високи нива, е лошо. Българските граждани, независимо от тяхното вероизповедание и етнос, трябва да бъдат обединени на политически принцип. Тук обаче темата не е ДПС, а моделът, чийто основен политически носител през годините бе ДПС – моделът на срастване на властите. Не говорим за господин Пеевски, утре на негово място може да бъде инсталиран друг. Ако не се променят правилата, винаги ще има някой. Нужна е борба с модела”, категоричен бе той.