Този стил повлиява добре и психични заболявания

Предвид войните между отделните банди, наркотиците и уличните престрелки, хип-хопът никога не е смятан за полезен за здравето. Психиатрите от Университета в Кеймбридж смятат, че терапията именно с този стил музика помага при депресия или психични заболявания.

 

В статия в медицинското списание "Лансет", цитирана от БГНЕС, екипът учени обяснява, че текстовете на песни, в които се говори за преодоляване на трудности и различни видове борба, предлагат убежище на отчаяните хора, а рапирането за проблемите действа като емоционален отдушник.

 

Хип-хопът се заражда в Южен Бронкс, квартал на Ню Йорк, в началото на 70-те години и става известен с насилието и обективизирането на жените, пише в. "Дейли Телеграф". Учените от университетите в Оксфорд и Кеймбридж твърдят, че мрачната визия, пресъздадена от хип-хоп изпълнителите, може да достигне до хората, които също се чувстват в безнадеждно състояние. Те препоръчват песента The Message на Grandmaster Flash & The Furious Five от 1982 г., а също и Juicy на The Notorious BIG, която е посветена на "всички учители, които ми казваха, че никога няма да постигна нищо", но описва как рапърът е успял.