68 други са в критично състояние, съобщават местните власти

8 жени загинаха, а 68 други са в болница в критично състояние след некачествена хирургическа интервенция в индийския щат Чхатисгарх, съобщи говорител на местната медицинска служба, цитиран от списание „Тайм”.

 

Жените се оплакали в понеделник от симптоми, включващи ниско кръвно налягане и повръщане. Рутинната операция по стерилизация е част от кампания на индийското правителство, насочена към контролиране на раждаемостта и е проведена от лекари в частна болница. По последна информация са били извършени 83 операции в рамките на 6 часа в събота.

 

„Смъртните случаи настъпили вследствие на инфекция, която предизвикала септичен шок”, заяви главният здравен инспектор на региона Амар Сингх-Такур. „В момента се води разследване, но засега не можем да кажем, че е заради стерилизацията”, допълни той.

 

Местни медии съобщават, че индийското правителство се свикала щаб от трима експерти, които да разследват смъртта на осемте жени, като в същото време ще бъдат изплатени 3000 долара на семействата на загиналите.