На площад „Журналист” в София дойдоха и стотици столичани

 

Паметник на писател събра трима президенти на едно място. В София откриха статуя на писателя Георги Марков. На площад „Журналист” в столицата дойдоха и стотици софиянци, които поднесоха цветя пред бронзовата фигура на писателя. 

 

Росен Плевнелиев и предшествениците му Петър Стоянов и Жельо Желев също поднесоха цветя пред паметника. Развълнувани бяха както най-близките на поета, така и случайните минувачи, които се отбиха, за да почетат паметта му. 

 

Георги Марков е убит през 1978 г. в Лондон, датата е 7 септември – рожденият ден на Тодор Живков. Марков върви по моста Ватерло над Темза, когато изведнъж усеща пронизваща болка в крака си. Зад себе си вижда човек, който вдига чадър от земята. Три дни по-късно Марков умира, а патолозите откриват метално топче в прасеца на българина. В него има следи от отровата рицин. Случаят е запомнен като "Убийството с чадър". 36 години по-късно на столичния площад „Журналист” беше официално открит двуметров бронзов паметник на Георги Марков.  

 

Той никога не е съжалявал за решението си да емигрира в Англия. Именно там той става автор на задочните си репортажи, с които критикува тоталитарния режим у нас. Често обаче Марков си е представял как се връща в България за 24 часа, без властите да го хванат, спомня си съпругата му Анабел.  

 

"Казваше, че ще посети родителите си и ще се отбие в клуба на писателите. Дори знаеше и какво ще си поръча – зелеви сърми. Джорджи сега се завърна в България, но не за 24 часа, а завинаги – като част от града”, сподели Анабел.

 

Макар и закъснял, според близките на писателя, паметникът на Георги Марков е очакван и емблематичен

 

Президентът Росен Плевнелиев описа паметника на Георги Марков като „много закъснял във времето, но не и в смисъла си”. 
 

„Той не се поколеба да каже истината за антихуманната политика на комунистическия режим и плати с живота си за това”, заяви Плевнелиев.

 

„Георги Марков е велик българин не само, защото е страхотен талант, а защото е сред много малкото български писатели, които показаха характер по онова време”, заяви Петър Стоянов. 

 

С откриването на паметника се отбелязват 85 години от рождението на Георги Марков. Двуметровият монумент на пл. "Журналист" е дело на скулптора Данко Данков. Идеята е на Инициативния комитет "Памет за Георги Марков”. 

 

Събитието е в рамките на двудневната международна конференция под надслов “Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето“, която е част от инициативата “25 години свободна България“.