Над 150 полета са отменени на летището в Минеаполис

Арктически студ в Америка. Подранилата зима донесе преспи сняг и температури под нулата за големи части от Съединените щати. Ледената вълна тръгна от Канада и обхвана почти цяла Америка.

 

В Чикаго температурите падат под нулата, а силният вятър допълнително усложнява обстановката. На много места като Минеаполис снежната покривка е 30-40 сантиметра. В Уисконсин опасните пътища причиниха десетки катастрофи. Пътните полицаи не смогват да отговорят на стотиците пътни инциденти. Вече има и смъртни случаи.

 

За много българи този студ и сняг още в началото на ноември връща спомените от ужасната минала зима когато температурите паднаха до -50 градуса по Целзий в продължение на седмици.

 

 

Ледените температури са резултат от студения въздух, донесен от силна буря, която връхлетя Аляска с ветрове с ураганна сила. В части от Уисконсин, Минесота и Мичиган паднаха 30 сантиметра сняг в нощта на понеделник.

 

Над 150 полета са отменени на летището в Минеаполис. В Горен полуостров в Мичиган се очакват още 60 сантиметра сняг, след като в понеделник снежната покривка достигна до 30 см. 

 

В Минесота щатската полиция съобщи, че най-малко двама души са загинали при инциденти по заледените пътища. Те бяха посочени като причина за катастрофата на училищен автобус в Уисконсин, при която двама възрастни бяха приети в болница.

 

Очаква се днес необичайно ниските температури за това време от годината да се преместят на изток. Застудяването предизвика шок най-вече защото настъпи много бързо след топлото есенно време. Канадски метеоролози съобщават, че Калгари е регистрирал най-топлия си октомври от 50 години насам. Средната температура е била 8,3 градуса по Целзий, а обичайно е 5,2 градуса. В събота следобед в града са били отчетени 14,4 градуса по Целзий, но в следващите 36 часа температурите спаднали с 32 градуса.

 

Репортер: Ясен Дараков