Кампанията е по повод Световния ден на диабета, който се отбелязва на 14 ноември

На 14 ноември отбелязваме Световния ден на диабета. Тази година кампанията, под надслов "Здравословното хранене започва със закуската”, насочва общественото внимание към важността на храненето и поддържането на здравословно тегло за превенция и контрол на захарен диабет. 

 

Доказано е, че дори умерена редукция на теглото води до подобряване контрола на диабета, свързано с редукция на кръвната захар. Известно е също, че над 70% от случаите на диабет тип 2 биха могли да бъдат предотвратени или отложени посредством здравословен начин на живот

 

По повод деня на диабета на 14 ноември в 30 ДКЦ-та в цялата страна се организира кампания, в рамките на която хората могат да си направят тест за риска от развитие на диабет тип 2 и да получат примерно седмично меню, съобразено със съвременните изисквания за балансирано хранене.

 

По данни на Международната диабетна федерация с диагноза "захарен диабет“ в момента са над 382 000 000 души, като почти половината от тях не знаят за това.  В България пък диабетно болните са над 577 000. 

 

Лечението на захарния диабет тип 2 е едно от най-динамично развиващите се области – от изобретяването на първия човешки инсулин през 1978 г., през терапиите за еднократно седмично приложение, до най-новите подходи - с близък до физиологията на човека механизми на действие. Само за последното десетилетие в тази област са налице три иновативни терапии.