Само 31% от американците обаче се притесняват от подслушване по фиксираните телефони

Американците се тревожат, че може да бъдат шпионирани в интернет както от правителството, така и от частни компании, сочи изследване на социологическия институт "Пю", цитирано от Франс прес и БГНЕС.

 

Около 80% от запитаните са казали, че човек трябва да се тревожи, че може да е шпиониран както по телефона, така и онлайн. Още повече - 91% от американците считат, че потребителите са загубили контрола за това как техните лични данни се събират и използват от частни компании. Според 64% правителството е длъжно да прави повече, за да има контрол върху използването на личните данни.

 

Около 81% от американците не се чувстват съвсем спокойни когато използват социалните мрежи, за да обменят лична информация, а 68% - когато контактуват чрез съобщения в интернет. Повече от половината се притесняват за сигурността на техните смс-и или електронна поща, и също около половината не са убедени в сигурността на мобилните телефони. Само 31% от американците обаче се притесняват от подслушване по фиксираните телефони.