Статистиката показва, че едно на всеки 10 новородени се ражда недоносено

Във връзка с честването на Световния ден на недоносените деца на 17 ноември в 19.00 ч. в продължение на 30 минути крепостта "Царевец" във Велико Търново ще свети във виолетово в знак на съпричастност към недоносените деца и техните семейства и в памет на тези бебета, които не са успели да се преборят за живота си. 

 

Пред сградата на общината в града пък има информационни материали, засягащи проблемите на недоносените деца и ще се събират подписи за петиция за въвеждането на единни стандарти в грижата за недоносените деца.

 

Осветяването на крепостта "Царевец” ще помогне на Фондация "Нашите недоносени деца” да привлече вниманието на обществото и институциите към изключително тежките проблеми на недоносените деца и техните семейства, както и към нуждата им от качествена апаратура за неонатологичните отделения. 

 

Световната статистика показва, че едно на всеки 10 новородени се ражда недоносено. България също е част от тази статистика, като има региони, в които преждевременните раждания са над 16-17%.