Той представи план за действие, който призовава за превръщането на звеното в по-голям приоритет

„Американските ядрени сили страдат от падане на духа, недостиг на служители и лошо управление, които могат да застрашат сигурността и ефективността им”, заяви американският държавен секретар Чък Хейгъл.

 

Ръководителят на Пентагона обяви резултатите от две проверки и заяви, че армията е занемарила ядрените сили в последното десетилетие на фона на безпокойството заради войните в Ирак и Афганистан, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Наредените от Пентагона проверки "откриха данни за систематични проблеми, които ако не бъдат решени, могат да подкопаят безопасността, сигурността и ефективността на елементите на силата в бъдеще", заяви Хейгъл пред журналисти.

 

Данните показаха "последователна липса на инвестиции и подкрепа за нашите ядрени сили в продължение на твърде много години, които ни оставиха твърде малко маневрено поле, за да се справим с нарастващия натиск", смята Хейгъл. Авторите на двата доклада призовават за край на прекомерната бюрокрация и "културата на микроуправление" с незначителни инспекции, съобщиха официални представители.

 

Хейгъл представи план за действие, който призовава за превръщането на ядрените сили в по-голям приоритет, реорганизиране на командването, уверяване на военните в значението на мисията им и увеличаване на финансирането и на служителите. Мерките са взети след серия от смущаващи разкрития за състоянието на ядрените сили, след като десетки военни бяха заловени да преписват на изпит за наблюдение на междуконтинентални балистични ракети.

 

Хейгъл заяви, че военните, които работят с ядрени оръжия, са разтревожени, че нямат кариерни перспективи в армията, която често изглежда безразлична към тяхната мисия. За да повишат духа, американските ВВС увеличават служителите, отговарящи за междуконтиненталните балистични ракети и създават нов медал за отлични постижения в "операциите по ядрено сдържане". Пентагонът планира да поиска 10% годишно увеличение на финансирането на ядрените сили в следващите пет години, което се равнява на най-малко 7,5 милиарда долара, каза Хейгъл.