Цанков обяви, че ще се отнема лиценза на всяка фирма, оставила неизправен асансьор

„Защитите на асансьора са били изключени, когато бизнесменът Иван Димитров е паднал в шахтата. Блокирана е защитата, за да не ги викат при всяка авария. Обслужващата фирма има и друга актове”, заяви в студиото на „Събуди се” шефът на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков. 66-годишният Димитров е с множество фрактури на таза и крайниците след инцидента.

 

„Преди 10 дни собственикът на хотела е сигнализирал, че асансьорът се движи с отворени врати. В деня на инцидента техникът от поддържащата фирма, вместо да помогне на човека, хуква към машинното. Асансьорът не е трябвало да може да върви с отворени врати, допълни той.

 

 

„Оказва се, че е имало намеса за изключване на защитната система. До края на годината ще имам списък с фирмите, които обслужват асансьорите. Ще отнема лиценза на всяка фирма от следващата година, която не си върши добре работата. Няма как четири защитни системи да не сработят едновременно", коментира той.

 

„До края на годината по списък ще проверим всички поддържащи асансьори фирми. Надзорът трябва да си свърши работата и ако има един неизправен асансьор, ще отнемаме лиценза на фирмите и лично аз няма да подпиша на хора, които  жертват човешкия живот, възползвайки се от пропуск в законодателството”, допълни Цанков.

 

„Положението е много тревожно. Правителството и министерството го разбират и ни подкрепят. Където и да проверим установяваме тежки проблеми. За съжаление с нашия ресурс не можем да обхванем всички, затова задължаваме надзорните фирми да проверят всички асансьори и при един неизряден – ще им отнемем лиценза”, завърши Цанков.