Лондон обаче заяви, че опасността за общественото здраве е "много слаба"

Великобритания съобщи за нови случаи на птичи грип. Заболяването е открито във ферма за патици в северната част от страната. Лондон обаче заяви, че опасността за общественото здраве е "много слаба", пише БТА.

 

Фермата бе поставена под карантина и птиците вече се унищожават, заяви говорителка на Министерството на околната среда, прехраната и селските въпроси. Птичият грип е смъртоносен за пилетата и опасен за хората, които може да се разболеят, ако боравят със заразени птици.

 

Британската представителка не уточни от кой щам е вирусът, открит в Йоркшир. Щамът на птичия грип Н5N1 е убил над 400 души, откакто се появи през 2003 г. - главно в Югоизточна Азия. През 2013 г. се появи нов щам - H7N9, който причини смъртта на повече от 170 заразени.

 

През септември Организацията на ООН за прехраната и селското стопанство предупреди, че вирусът има нова, твърде болестотворна форма - A (H5N6). В началото на ноември още един щам на птичия грип - H5N8, бе открит в развъдник за пуйки в Северна Германия, за пръв път в Европа.

 

Холандия наложи вчера временна забрана за превозване на птици, след като H5N8 бе открит в птицеферма в центъра на страната. Този щам е твърде опасен за животните, а от тях може да се заразят и хора, напомни холандското икономическо министерство.