Инициативата е по повод днешния Световен ден на недоносените деца

 

Тази вечер историческия хълм Царевец във Велико Търново светна във виолетово. 

 

Инициативата е по повод днешния Световен ден на недоносените деца. Той се  отбелязва за трета поредна година в България.

 

Заедно с фондация „Нашите недоносени деца” десетки родители на 
преждевременно родени бебета се събраха на площада пред историческата крепост. Хората са категорични, че трябва да има по-голяма информираност за проблемите 
и рисковете, с които се сблъскват недоносените деца, и да се оказва по-голяма подкрепа на засегнатите семейства. 

 

Има много специфични моменти, необходима е рехабилитация, специални процедури и т.н., които за съжаление много малка част от тях се покриват от Здравната каса, т.е. това е изключително сериозен и финансов проблем”, заяви Надя Дренска, член на управителния съвет на фондация „Недоносени бебета”. 

 

Световната статистика показва, че едно на всеки десет бебета се ражда недоносено, а в България техния брой е 6000 на година. Сериозен проблем се явява и осигуряването на средства за качествена апаратура в неонатологичните отделения.

 

„В България има места и региони, където този процент е много по-висок, достига до 15-16%. При нас във Велико Търново за тази година недоносените деца са 13, 8% от всички новородени”, обясни Кина Николова, началник на неонатологично отделение-Велико Търново. 

 

 „В момента разполагаме с апаратура, която не е абсолютно на 100% нова, но тези кувиози,  с които разполагаме, са добри, съвременни, подходящи за отглеждане на нашите деца”, заяви д-р Татяна Пущиева, ординатор в неонатологично отделение-Велико Търново. 

 

Освен историческата крепост Царевец, на днешния ден в подкрепа на недоносените деца във виолетово светват и редица знакови сгради и обекти както в страната, така 
и по целия свят.