Поне 17 милиона лева годишно са загубите в системата на разделното събиране на отпадъци

 

 

Поне 17 милиона лева годишно са загубите в системата на разделното събиране на отпадъците у нас. Причината - клошарите прибират пластмасата, хартията и стъклото от специалните контейнери и ги продават в пунктовете за вторични суровини. 

 

Ежедневно се събират отпадъци от цветните кофи за боклук и после се продават на пунктовете за вторични суровини. За тази практика у нас се знае отдавна, но не се прави нищо, защото се възприема като социален проблем. По неофициални данни с този „бизнес” се занимават 300 хиляди човека, като около 500 от тях наистина са социално слаби. 

 

От бранша настояват това деяние да се инкриминира. Друго предложение е изкупните пунктове да бъдат преместени в индустриалните зони и да приемат само материали, чиито произход може да бъде доказан. 

 

Такива изисквания бяха наложени преди време за площадките за черни и цветни метали, заради много кражби на капаци на шахти, релси и други елементи от инфраструктурата. Засега обаче няма законодателна инициатива новите правила да обхванат и останалите пунктове.

 

Повече по темата гледайте във видеото.