Какво представляват те, както и прихващанията обясни в студиото на „Здравей, България” Лъчезар Богданов

 

 „Държавата се опитва да помогне в казуса с КТБ, но рискува вместо да изпише вежди да извади очи”. Така професор Огнян Герджиков коментира намеренията на правителството да обяви цесиите за невалидни със задна дата. Според премиера Борисов това ще спести около 800 милиона лева. 

 

„Не може току-така да се обявяват извършените цесии за недействителни. Те са си абсолютно законни”, заяви проф. Герджиков.

 

По думите му обаче те не вършат голяма работа. 

 

„Когато банката е под специален надзор, тя може да стопира задълженията с акта за специалния надзор и вече вземането да не е изискуемо”, обясни проф. Герджиков. „Не знам дали когато БНБ сложи банката под специален надзор, го е направила. Ако го е направила, тогава вече вземането не е изискуемо. Тогава не може да се направи валидно прихващането, именно заради липсата на изискуемост. Но влезе ли банката в производство по несъстоятелност, това прави всички вземания изискуеми. Тези неща са много сложни, но това не пречи на много политици да се изказват”, коментира проф. Герджиков. 

 

Той нарече изказването, че цесиите, направени досега, ще бъдат обявени за незаконни, „удар във въздуха”. 

 

„Това е загрижена приказка на държавник, който се изказва неподготвен”, заяви Герджиков. 

 

„Мисля, че беше лапсус. Не става въпрос за цесиите, а за прихващанията, заяви икономистът Лъчезар Богданов.

 

Недействителни по думите на експертите обаче ще са опитите да се раздроби сметката в няколко други, така че да влязат в гарантираните 100 000 евро. 

 

Какво представляват цесиите и прихващанията – гледайте във видеото!