Синдикатите поискаха 15% данък за по-богатите

Минималната работна заплата да стане 400 лева от 1 януари, предлагат от КНСБ. Работодателите обаче обясниха, че това би довело до обезлюдяване на малките населени места и фалит на дребния бизнес. Според бизнеса, нов ръст на най-ниските възнаграждения с 26 на сто е непосилен.  


„Насърчаването на ниските доходи, на минималната работна заплата, води веднага до изхарчването им и до наливане на пари в потреблението”, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.


„Не може един малък хотел във Видин, в Лом или в Дулово да си позволи минимална заплата от 400 лева. Той трябва да закрие вдругиден”, на мнение е председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.


Следващата година приключения не ни трябват в пенсионната система, признават от КНСБ и искат замразяването на възрастта и стажа. Но препоръчват от 2016 г. да се измисли нов модел за плавен ръст на пенсиите.


„Ако ние сега не заложим след 20-25 години плавно и полека - пенсията ми ще бъде поне 65% от заплатата, с която се пенсионирам, не виждам как ще накараме младите хора и да повярват в нея”, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Сега Петър Стамов е далеч от 63 г. и 8 мес. Той има сервиз за ремонт на мобилни апарати в Бургас и се осигурява сам. Признава - не на максималния праг. Но би сменил стратегията, ако знае, че колко ще взима на старини, ще зависи и от него.


„Идеята е много добра и съм съгласен да се осигурявам на по-високия праг, ако знам, че ще получавам това като пенсия”, казва Петър Стамов.


Още от предложенията на синдикатите: хората с най-ниски доходи да не се облагат, тези от 340 лева до 10 минимални заплати да плащат 10-процентов данък, както до сега, а по-богатите да плащат 15 на сто върху доходите си.


„От какво се опасявам да ви кажа: че синдикатите няма да имат работници, които да им участват в синдикатите, с подобни мерки”, заяви председателят на БСК Божидар Данев.


Засега кабинетът запазва плоския данък. Синдикатите поискаха среща с бизнеса и правителството още тази седмица, на която да обсъдят с премиера бюджета за догодина.

 

Повече по темата гледайте във видеото.