Проверките на пътна полиция ще бъдат заснемани с камери

МВР въвежда специални мерки срещу подкупните полицаи. От утре, сряда, влизат в сила новите правила, които ще се борят с корупцията при пътните патрули.

 

Спирането на автомобили вече ще се случва само от органи на Пътната полиция. На мястото на проверката няма да присъстват служители на Охранителна полиция. Ще има поне по две патрулни коли. Действията на полицаите ще бъдат заснемани с камери. Това са така наречените проверки „по холандския метод”.

 

Охранителна полиция ще може да спира автомобили, но при специализирани акции и без да проверява по Закона за движение по пътищата, тоест, само ще може да иска документи за самоличност. Задължително трябва да бъде съобщаван и поводът за проверката. 

 

Работи се върху това мобилните камери да започнат отново да функционират. До Нова година се очаква се всички 2500 автомобила на Пътна полиция да бъдат оборудвани с GPS-системи за контрол. До момента само 400 автомобила на МВР разполагат с такива. Очаква се за в бъдеще всички 450 патрула на Пътна полиция да могат да осъществяват аудио- и видеозапис. Ако гражданите забележат нередности по време на проверката, те ще могат да подават сигнали на телефон 02 98 22 22 2.  


В средата на януари предстои да се види до каква степен работят новите мерки и дали са успешни.