Евродепутатите поискаха също задължително етикетиране на клонираното месо

От Европарламента призоваха за мораториум върху нано храните и етикетиране на месото от клонирани животни, съобщиха от пресцентъра на европейската институция.

 

В понеделник Комисията по околната среда одобри плановете за насърчаване на иновациите при храните чрез нова опростена процедура за разрешаване на нови храни. Въпреки това обаче членовете на Европейския парламент измениха текста на документа и предложиха мораториум върху използването на наноматериали в храните. Те също така добавиха разпоредби за задължително етикетиране на храните от клонирани продукти.


Документът, който беше одобрен с  57 срещу 4 гласа, с двама въздържали се, поставя ясни срокове и дефинира целия процес на пускане на нови храни на пазара.

 

"Доволен съм, че 20 компромисни изменения бяха приети без никакви проблеми, както и че относително малко членове на ЕП изразиха несъгласие", каза Джеймс Никълсън от Групата на европейските консерватори и реформисти”, който насочва законодателството в Европарламента.


"Въпреки това аз не съм напълно удовлетворен от резултата от вота. Имаше някои изменения относно клонирането на животни и наноматериали, които бяха одобрени и срещу които аз и моите колеги от ЕКР гласувахме. От самото начало на този процес аз бях ясен, че е изключително важно предложенията за клонирането и наноматериалите да се разглеждат отделно", добави Никълсън.


Новаторските технологии в производствените процеси на храните могат да имат въздействие върху безопасността на храните, смятат евродепутатите. В този ред на мисли храните, чиито производствени процеси изискват оценка на риска - включително наноматериалите - не следва да бъдат разрешавани, докато не бъдат одобрени от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Специално внимание следва да се обърне и на опаковките на храните, съдържащи наноматериали, за да се попречи на тяхното преминаване в храните. И в съответствие с принципа за предпазливост, всички нови храни следва да станат обект на мониторинг след пускането им на пазара, добавят от ЕП.

 

Депутатите измениха обхвата на законодателството така, че да включва и продуктите от клонирано месо. Докато не влезе в сила специфично законодателство за продуктите, произведени от клонирани животни и тяхното потомство, тези храни трябва да попадат в обхвата на настоящия регламент, и да бъдат етикетирани по подходящ начин за крайния потребител, казват евродепутатите.