Пробивът може да доведе до нови начини за разработване на лекарства и медицински терапии

Британски учени получиха за пръв път изкуствени ензими от синтетичен генетичен материал, който не съществува извън лаборатория, съобщи в. „Индипендънт”, цитиран от БТА.

 

Пробивът може да доведе до нови начини за разработване на лекарства и медицински терапии за нелечими болести като рак и Ебола, както и да даде информация за произхода на живота и дори за това дали е възможно той да съществува на други планети. 

 

Това е най-новото постижение в областта на синтетичната биология, която се опитва да създава нови синтетични молекули и дори нови форми на живот, способни да извършват важни медицински и индустриални функции - от производството на лекарства до пречистване на замърсени земи. 

 

Синтетичните ензими могат да накъсват и събират отрязъци от изкуствен генетичен материал, наречен ХНК, какъвто не съществува в природата. Той може да съхранява и репликира генетична информация като естествените му еквиваленти ДНК и РНК. Синтезиран е преди три години в лабораторията по молекулярна биология на ръководителя на изследването д-р Филип Холингър в Кеймбридж.

 

Самите ензими също са от нишки ХНК. Тези ензимни свойства на изкуствения генетичен материал имитират естествените ензими от РНК в много организми, включително и хората. 

 

Свързването на генетичен материал е една от първите стъпки за създаване на репликирана биологическа система. Технологията може да бъде развита за производство на лекарства, които да блокират ракови гени или да се свързват с РНК на вируси като Ебола и ХИВ.