Планинските спасители получават хиляди сигнали за пострадали хора всяка година

 

След няколко дни се открива зимният сезон в Банско, а скоро и по останалите ни снежни курорти. Планината обаче крие и редица опасности, особено ако не сме подготвени.

 

Методи Тодоров е спасител от вече близо 40 години. „Тази работа не е за всеки. Преди всичко се иска готовност, но макар и пресилено да звучи, се иска и сърце”, казва той. Както планинския спасител не е работа за всеки, така и да си планинар не е за всеки. Винаги трябва да ходим подготвени в планината, съветват спасителите.

 

Ярък пример за безотговорно поведение е баща, който завел 14-годишния си син по тежък, алпийски маршрут на връх Вихрен и то през зимата. Без необходимата екипировка, без дори да носи със себе си телефон. Момчето се подхлъзва и получава тежка контузия.

 

Баща му някак си успява да стигне до него и го влачи по планинските склонове, чак докато слуайно не попада на случайни хора, които се обадили на спасителите.

 

От началото на годината спасителната служба са получили 1900 сигнала за закъсали хора в планината. 70 на сто от тях - чужденци, а най-много инциденти стават в Банско. Близо 80 спасителни акции, близо 70 спасени и пет жертви. Това е статистиката за годината. Но от спасителната служба успокоиха, че са готови за идващата зима и призоваха и любителите на планината не я подценяват.

 

Методи още помни стара своя спасителна акция, в която три дни търсили 8-годишно момиченце и накрая го открили живо. Може би именно това е и отговорът на въпроса - защо си спасител. 

 

Опасностите, които крие планината, не са за подценяване. А, за да се предпазим - винаги трябва да се качваме на планина добре екипирани, със заредени телефони и да се движим по обозначените маршрути.