Историята на Людмил, който след катастрофа е прикован на инвалидна количка

 

Какво е да прекараш половината си живот в инвалидна количка заради катастрофа и въпреки това да мечтаеш да пътуваш? Наред с всички други трудности, които хората с увреждания имат, догодина държавата не предвижда да им изплаща инвалидна пенсия.

 

След катастрофа от преди години Людмил е прикован за инвалидната количка. Всеки ден се сблъсква с това някой да паркира на инвалидното ти място, да не можеш да се возиш с градския транспорт, повечето сгради да се недостъпни за теб. Казва, че с това не се свиква

 

Мечтата на Людмил е да пътува. Засега едно от малкото места, където е бил, е Пловдив и то, защото учи там. Отказал се от Софийския университет, защото сградата е недостъпна за него. Още по-трудно ще му бъде, ако държавата не отпусне пари за инвалидната му пенсия.

 

Според експерти, въпреки че в последно време има напредък за подобряването на живота на хората с увреждания, намаляването на парите за тях е крачка назад. За плахия напредък признава и общината, давайки за пример новите автобуси, тролеи и трамваи. 

 

Общината продължава по пътя към един по-достъпен за хората с увреждания град. Продължава и надеждата на Людмил, че ще пътува.