Според него непосредствена опасност за повтаряне на сценария с КТБ с друга банка няма

„Няма струпване на хора. Имаше по 20-30 души пред някои от клоновете на банките, които изплащат гарантираните депозити на вложителите в КТБ. Там, където имаше хора, ги пуснахме да изчакат на топло”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.


По думите му в рамките на следващите 2-3 седмици хората ще се разпоредят с парите си – „те могат да ги изтеглят, да ги прехвърлят в друга банка”, даде пример той.


„Системите си работят, хората се обслужват. Който няма спешна нужда, може да пропусне да тегли пари днес”, призова от екрана Левон Хампарцумян и припомни, че през лятото, когато кризата с КТБ набираше сила, хората теглели парите си доста по-истерично.


„Хората вярват на банките. Това е като личния лекар – като не ти харесва, може да го смениш”, заяви банкерът.


„Наличието на една банка като Корпоративна търговска банка, изкривяваше пазара по повече от един начин. Изкривяваше депозитния пазар, защото даваше прекалено високи лихви. Изкривяваше медийния пазар, защото засмукваха хора в ТВ7 с бесни заплати, засмукваше политическия пазар. Правим директна връзка между двете и то дедуктивна. Тук не става въпрос за персонални дрязги между бизнес партньори, а че парите от „Южен поток” просто не дойдоха. „Южен поток” има висока норма за печалба и една част от парите трябваше да минат през КТБ. Това е бил замисълът да се покрие част от прословутата дупка”, заключи Левон Хампарцумян.


По думите му работата на банките е да балансират не само количествата пари, но и авторитета. „Тенденцията за падането на лихвите е паневропейска. Днес лихвите са по-ниски, отколкото през 2007 и 2008 г.”, коментира той.


„Тази история как се убиват банки с вестници не е вярна. Убиват се, ако са достатъчно слаби. Не може медията да бъде поставена в ситуацията да бъде регулатор на финансови транзакции”, категоричен бе банкерът и призова да вярваме на институциите.


„Непосредствена опасност за повтаряне на този сценарий няма. Междубанковата задлъжнялост е малка. Може би затова нямаше възможност да стане домино ефект”, добави банкетър Левон Хампарцумян.


Повече по темата гледайте във видеото.