Той трябва да се намира в Рилския манастир – заточен и наказан от синода с „послушание”

 

Бившият игумен на Бачковския манастир е обявен за издирване. След като беше отстранен от манастира заради непристойно поведение, той трябва да е заточен в Рилската света обител, където обаче не е стъпвал. 

 

В началото на тази година дядо Борис беше отстранен за непристойно поведение. Малко преди това в интернет се появиха порно клипове, за които митрополит, пожелал анонимност, твърдеше, че в тях участват дядо Борис и служителки в манастира. Клиповете изчезнаха бързо. Започна църковно дело, експертизи, с които да се докаже той ли е извършвал непристойните действия от клиповете. 

 

Днес дядо Борис трябва да се намира в Рилския манастир – заточен и наказан от Синода с „послушание”. Оказва се обаче, че той не е стъпвал там. В Рилския манастир от дядо Борис няма и следа. За последно игуменът е бил тук през пролетта.

 

Игуменът на Рилския манастир не е виждал дядо Борис от месеци. И дори мисли, че след като не е дошъл тук, е бил преместен на друго заточение – във Вонеща вода. Епископ Евлоги не пожелае да коментира това, че дядо Борис не спазва „послушанието”.

 

Отиваме във Вонеща вода. Проверяваме дали дядо Борис случайно не е останал там. Оказва се, че никога не е стъпвал на това място, въпреки че е имал такова поръчение от синода. За това потвърди и местният отец Йоан.

 

Дядо Борис бил поискан от Великотърновския митрополит Григорий – да изкара заточението си при него и междувременно да отговаря за строителството и имотите в епархията. Впоследствие дядо Григорий отпратил Борис да търпи наказанието другаде. Това разказа митрополит Антоний.

 

Но както вече ви показахме – в Рилския манастир няма и следа от дядо Борис. По този повод в църковния сайт Двери на шега го обявиха за издирване и предлагат  награда от 1 000 000 долара на всеки, който даде сведения за него. А ние открихме дядо Борис! Но само по телефона. Не разбрахме къде е, но ни даде ясно да разберем, че не желае да коментира.