Над 20 села са без вода от няколко дни заради залети помпени станции

Тежка остава обстановката по поречието на река Тунджа, която излезе от коритото си и наводни много градове и села в Ямболско и Старозагорско. Нивото на река Марица спада през последните часове и ситуацията в Хасковска област започна да се нормализира. Все още, обаче, пътищата в района са затворени. Заради залети помпени станции без вода са над 20 села.


Водата в николаевското село Нова махала бавно спада. Заради двуметровата вълна, заляла селото, втори ден жителите му са евакуирани. Полиция, местни жители и доброволци цяла нощ патрулираха около входовете на Нова Махала.


От БЧК доставят вода за хората, тъй като питейната не е годна за употреба, дезинфектанти одеала и храна. Хората тук чакат помощ и от властта.


„Предстоят още по-студени дни. Възможно е да завали и сняг, да замръзне тази вода, тоест, ние сами не може да се справим”, казва кметът на Община Николаево Косьо Косев.


Сложна остава обстановката и в Хасковско. Над 20 села са без вода от няколко дни заради залети помпени станции. Село Татарево е едно от тях.


„Три дена става няма вода, много трудно. И за перане, имаме и деца, ходят на училище, няма с какво да се перат”, оплака се Гина Симеонова.


Подобна е ситуацията за близо 100 000 души в региона, които са засегнати от мътната вода в чешмите. Такава е ситуацията и в Ямболско, Строзагорско, Шуменско.


„Водата не отговаря на изискванията, следователно не трябва да се пие. Формално и реално не е опасна при тези отклонения само по отношение на манган и мътност, тя не крие никакви непосредствени рискове”, обяснява главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.


Най-тежко е в бежанския лагер в Пъстрогор, където в една сграда живеят над 200 души. Засега надежда, че водата скоро ще е годна за пиене няма. А в много населени места безводието ще остане още поне седмица.


Повече по темата гледайте във видеото.