Недоволството отново е срещу държавният орган НЕК

 

Отново има стачка под земята. 43 миньори от нощната смяна  в мина „Черно море” - Бургас отказаха да излязат от рудника. Причината отново е заради неизплатени работни заплати.

 

43 са останалите миньори. Мъжете са влезли снощи и спонтанно са решили да не излязат. Последните възнаграждения, които са получили, са по 350 лева аванс за месец октомври. Не им е изплатена заплатата за октомври, не са получили възнаграждения и за ноември. Предвид Коледните и Новогодишните празници, мъжете са взели спонтанно решение да протестират.

 

Собственикът на мината обясни, че за да изплати заплатите, са необходими 510 000 лева. Те трябва да бъдат преведени на „Топлофикация Сливен”, а тя на мината.

 

Преди три месеца 60 миньори от бургаска мина останаха на 300 метра под земята близо 48 часа. Някои от тях бяха извадени принудително заради влошено здраве. 

 

Протестът отново е срещу държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а. Преди три месеца миньорите взеха по две заплати, а с по една изплатена останаха работещите в администрацията. Последните пари, които са получили миньорите, са аванси през октомври. Оттогава те не са взимали пари. 

 

Репортер: Цеца Алексова