Те помагат на хората да се възстановят от стреса

Истинските елхи са полезни за здравето, защото помагат на хората да се възстановят от стреса, съобщи в. „Дейли телеграф”, цитиран от БТА.

 

Елхата е най-спорната коледна традиция. Освен че се отсичат много дървета, те посипват хола с иглички. Затова много хора напоследък предпочитат изкуствените елхи. 

 

Според Д-р Биргита Гатерслебен от университета в Съри обаче това е вредно за 
здравето. Според нея има много доказателства, че хората с истинско коледно дърво в хола печелят от „естествената среда".

 

„Хората, които живеят близо до природата, са по-щастливи и доволни от живота. Има много доказателства, че хората се възстановяват по-бързо от стрес и умствена умора, когато са в естествена среда, в сравнение с изкуствена”, обяснява д-р Гатерслебен. „Известно е, че растенията в офиса имат положителен ефект за настроението и креативността на работещите там. От векове хората украсяват домовете си през зимата с вечнозелени растения като имел, бръшлян, лавър".

 

Древните египтяни са използвали венци от вечнозелени растения като символ на вечния живот. Древните скандинавците са внасяли вечнозелени растения в домовете си в деня на зимното слънцестоене, за да гонят злите духове и да пазя хората. Ранните християни също са слагали зеленина в дома си като символ на живота, а иглолистните дървета са символизирали вечния духовен живот.

 

„Вечнозелените растения изглеждат живи, когато всичко наоколо изглежда мъртво. Хората харесват дълбочината на цвета и миризмата им, както и идеята, че нещо живо влиза в дома им", допълва експертът.