Железобетонната му конструкция ще бъде демонтирана, а пластиките - преместени в Южния парк

 

Един от най-спорните паметници – "1300 години България” в градинката на НДК, окончателно ще бъде премахнат. На негово място ще се възстанови мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк. Това решиха общинарите  след дълги преговори. 

Още по темата

 

Съдбата на паметника е казус, който години наред изправя столичани едни срещу други. Ген. майор Петко Драгоев е с богато военно минало, той настоява  за възстановяване на войнишкия мемориал, който има голяма сантиментална стойност за него. 

 

На противоположната позиция обаче са от Съюза на художниците, които настояват паметникът "1300 години България” да остане в сегашния си вид.

 

Последната дума обаче беше в ръцете на общинските съветници, мнозинството от които подкрепят идеята за възстановяване на войнишкия мемориал. Що се отнася до сегашния паметник, железобетонната му конструкция ще бъде демонтирана, а пластиките - преместени в Южния парк

 

Общинарите не се съгласиха с някои експертни твърдения, че преместването на паметника ще излезе по-скъпо от неговото възстановяване. Очакват парите, необходими за изработването на мемориала, да се набавят от дарители.