Граждани поискаха оставката на правителството заради идеята парите им да отиват в НОИ

Идеята парите от частните пенсионни фондове да се местят в НОИ  и то еднократно събра стотици на протест пред Министерския съвет. Гражданите определят предложението като кражба и конфискация и вече искат оставката на кабинета "Борисов", само месец и половина след изборите.

 

Докато хората протестираха, финансовият министър Владислав Горанов даде знак за първи отстъпки. Той заяви, че идеята прехвърлянето да е еднократно и окончателно може да бъде преразгледана.

 

Сблъсъкът обаче не е само между властта и гражданите. Пенсионните промени разлюляха правителството.  „Това дойде изневиделица и в никакъв случай не е добро за бизнес средата. Това не решава нито един проблем на НОИ и не е задължително да се прехвърля от едното място в другото, аз например няма да си пренасям парите”, коментира социалният министър Ивайло Калфин.

 

„Като демократ считам, че всеки българин може сам да реши този проблем, ще създадем конкурентност в пенсионните фондове и по този начин ще има по-голяма доходност”, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов. Реформаторите също са против. Радан Кънев се обърна към правителството с думите: „Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет „Борисов” ще бъде обречено на недоверие”.

 

Освен политиците, темата коментираха синдикатите и бизнесът. От КНСБ се зарекоха, че няма да позволят да се посегне на правата на хората. Българската стопанска камара обаче поиска президентът да наложи вето, ако пенсионните промени се одобрят от депутатите. Окончателното решение за пенсионните промени в крайна сметка е на депутатите. Предложението влиза в пленарна зала утре. Ако бъде одобрено - гражданите планират нови протести.