20 милиона лева от този резерв ни дават надеждата, че ще чакаме по-малко за направления

 

Повече пари за прегледи, направления и някои изследвания. Депутатите приеха бюджета на Здравната каса за следващата година. За първи път над половината от резерва на НЗОК се разпределя предварително, а не месец за месец. 20 милиона лева от този резерв ни дават надеждата, че ще чакаме по-малко за направления и ще има повече пари за профилактични прегледи и изследвания. Още 170 милиона лева пък ще за болниците.  

 

"Това е за първи път. Досега целият резерв е бил разпределян или за медикаменти, или за болнична помощ. Това е част от цялата философия, към която и МС отива, а именно да се прехвърлят все по-голямо количество дейности в доболничната помощ”, обясни здравният министър Петър Москов.
 

Тази новина зарадва лекарите, но не достатъчно, за да дадат благословията си за Националния рамков договор. С него всяка година държавата, Лекарският съюз и Здравната каса опитват да постигнат единодушие как да се разпределят парите за здраве. 

 

Ще успеят ли тази година ще стане ясно до 29 декември. Лекарите отказват да подпишат договора, докато от надзора на НЗОК не дадат зелена светлина за всичките им искания. Сред тях са повече пари за лечение на инфекциозни болести и диабет. 

 

"Няма нормална логика, да не говорим за медицинска, с която се отхвърлят нашите мотиви. Не е наша работа да събираме надзора, но ако те не се съберат и не вземат решение, ясно е, че национален рамков договор няма да има по вина на надзора. Оттам нататък всичко е в ръцете на Надзорния съвет. Ако трябва да ги събира министърът на вътрешните работи с белезници на ръцете, под ключ, да свършат работа”, коментира д-р Цветан Райчинов от Българския лекарски съюз.

 

Ако лекарите откажат да подпишат договора, това няма да застраши пациентите по никакъв начин. Пак ще се разпределят пари, само че държавата ще реши еднолично как. Обикновено, когато няма рамков договор, влизат в сила цените на здравните услуги от предходната година.