Предстоят експертни срещи между ГЕРБ и Реформаторите

 

Ще има гратисен период за току-що приетата спорна поправка за парите от частните пенсионни фондове.  Докато управляващите не се разберат, текстовете няма да влязат в сила. 

 

Финансовият министър Владислав Горанов, който инициира промяната, пък обяви пред Нова телевизия, че е готов да се откаже. Общуването между премиера и коалиционните партньори по темата премина на ново ниво. Те вече не си пращат само есемеси, а водят разговори.  „Добре е още преди Нова година или в началото на януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството”, заяви в социалната мрежа Фейсбук съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите Радан Кънев. 

 

„Нищо не пречи през януари да водим дебат, аз съм склонен и да го сведем до нула, ако свободата на избор е грешка- добре”, заяви от своя страна финансовият министър. „До приемането на общо политическо решение, наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие”, съобщи през социалната мрежа Радан Кънев. Единият компромис вече е ясен – дали да преместим парите си от частния фонд в НОИ ще можем да решаваме повече от веднъж. 

 

ГЕРБ смекчават тона и за най-тревожния за Реформаторите момент – младите работници. Гласуваната в петък поправка предвижда новопостъпилите на пазара на труда да имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ. „Това би могло да се преразгледа, да се даде по-голям срок или да отиват в частните фондове”, заяви Горанов. Той призна, че най-вероятно няма да  изтегли парите си от частния пенсионен фонд.