Какво ни очаква по родните пътища?

 

Голямото пътуване за празниците започва. 720 хиляди българи тръгват на път, за да се приберат по родните си места или да празнуват в българските курорти за Коледа и Нова година. Пикът се очаква утре. 

 

75 хиляди са избрали Гърция, а 85 хиляди ще посрещнат Нова година в други държави. Данните са на Института за анализи и оценки в туризма. 

 

Заради засиления трафик полицията обещава и засилено присъствие по пътищата. Най-много катаджии ще има по най-натоварените участъци в страната. Един от тях е София – Кулата. Там строителството на нова магистрала допълнително усложнява пътуването.

 

Пътят за Кулата, който традиционно е най-натовареното трасе, и тази Коледа очаква тежък трафик. Тези, които решат да тръгнат по него, ще се натъкнат и на ремонти. 

 

От София до Дупница шофирането ще мине нормално, ако спазвате правилата. Трябва обаче да сте нащрек в района на дупнишките автокъщи, където почти винаги има пешеходци. Излезете ли от Дупница, следващата опасност е при Мурсалево. Възможно е свличане на скална маса. Преди дни заради паднали на пътя камъни, камион излетя от платното и катастрофира с влак.

 

Малко преди Благоевград, при разклона за село Бараково, заради строителството на магистрала "Струма", пътят е стеснен и често се образуват опашки. Проблеми може да има и към Банско. Пътят е тесен, а завоите - остри. Същото важи и за Кресненското дефиле. А ако продължите за Кулата, ще шофирате по обходно трасе, през няколко петрички села. И за разкош, но и за сигурност - десетки полицейски патрули ще следят пътуването Ви с радари. 

 

Репортер: Екатерина Николова