Управляващите може и да се откажат от повишаването на глобата за възстановяване на здравните пра

 

 

Заден ход за новите, по-строги мерки срещу здравнонеосигурените българи. Управляващите може и да се откажат от идеята глобата за възстановяване на здравните права да се вдигне три пъти и да стане 2000 лева. 

 

Илияна израства в детски дом. Истинските предизвикателства обаче започват, едва след като го напуска. Поредна година не може да намери работа.

 

„Сега съм на квартира, иначе бях по улиците”, разказва Илияна.

 

Живее ден за ден и единствената й грижа е как да се прехрани. Не се осигурява. А сумата от около 700 лева, необходима, за да се върне в здравната система, за нея е непосилна. 

 

Преди дни председателят на здравната комисия в парламента предложи връщането към системата да става срещу близо три пъти по-висока сума – 2000 лева. Целта е  хората да се уплашат от по-високата такса и в срок да си платят здравните вноски на старата цена. Оказва се обаче, че глобата не е окончателното решение.

 

„Предложението да има такса или глоба от 2000 лева не е обсъждано на медицинския съвет, не е част от концепцията за реформи в министерството”, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

 

Мнение засега не е потърсено и от Здравната каса. Оттам коментираха, че не знаят никакви детайли за предложението. Но поне в сегашния му вид, то не изглежда особено реалистично. 

 

„Аз все си мисля, че тези, които не могат да си внесат вноските, те няма как да платят 2000 лева”, заяви управителят на НЗОК Румяна Тодорова.

 

Председателят на здравната комисия генерал Стоян Тонев коментира за Новините на Нова, че тепърва темата ще се обсъжда със здравното министерство. И той потвърди, че сумата от 2000 лева не е финална. 

 

Повече гледайте във видеото!