Идеалният вариант е частиците да попадат в мозъка със спрей за нос

Изследователи от университета в американския щат Илинойс разработиха нова технология за вкарване на лекарства направо в мозъка. Това увеличава "прозореца" за оказване на решаващата помощ при инсулти, затова разработката е жизнено важна за потърпевшия от инсулта.

 

Учените предлагат да се използва желатинова капсула, пише "Фиърс Драг Дививъри", цитиран от БГНЕС. Те покрили желатиновите наночастици с лекарство (остеопонтином), което намалява възпалението и предотвратява смъртта на мозъчните клетки при инсулт. И тези частици прониквали директно в мозъка, преодолявайки хематоенцефалистичната бариера. Идеалният вариант е частиците да попадат в мозъка със спрей за нос.

 

Известно е, че при инсулт лекарите обикновено имат 3 часа, за да започнат лечението. Но наночастиците увеличават този временен "прозорец" до 6 часа. Специалистите са убедени, че активното вещество може да се придвижва по обонятелните нервни клетки. Самият желатин е биосъвместим и биоразлагаем, затова е безопасен. Плюс, че в мозъка има много ензими, които изначално са свързани с желатина.