Патрули на полицията следят трафика на входовете на столицата

Натоварен трафик имаше следобед по пътищата заради прибиращите се в София за двата работни дни.


Спокоен беше днешният ден по входовете на София в града, а и в страната. Единствено на разклона за „Дружба” на бул. „Цариградско шосе” се получава задръстване, но там има полицаи, които да регулират движението. Как мина Коледа по входовете на София и в туристическите ни курорти и проверихме с колегите от страната.


Патрули на полицията следят трафика на входовете на града от „Цариградско”, „Пернишко” и „Ботевградско шосе”.


Движението в София обаче остана спокойто, за разлика от курортите в страната. За радост на бизнеса там, интересът както за отминалите Коледни, така и за предстоящите Новогодишни празници е голям. Тази година Банско посрещна Коледа без естествен сняг, но с повече туристи.


„Атмосферата е много празнична, хората са много приятелски настроени, а към туристите като цяло, когато човек почива, смятам че винаги има повод да празнува много добре, независимо, дали има или няма сняг”, обяснява Мария Недялкова, турист.


„Определено заради конфликта между Украйна и Русия има така доста голям отлив на руски туристи, но всички хотелиери в Банско компенсираме с турския и с румънския пазар”, обяснява Мирослав Янчев, управител на хотел в Банско.


Въпреки офертите си, хотелите по Северното Черноморие също не се напълниха. Оказа се, че за Коледа, туристите предпочитат да са в еднофамилни къщи далеч от големия град.


„Хотели, които са тризвездни предлагаха пакети за коледните празници от порядъка на 50 лева на нощувка по формулата Ол онклузив, но заетостта на тези хотели, които предлагаха за Коледа едва ли е достигнала 50%”, каза Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.


Големият наплив по морето обаче се очаква за Нова година. Тогава в курортите край Варна врати ще отворят 15 хотела.


Във Велинград, спа столицата на Балканите, хотелите са 100% пълни.


„Не могат да се намерят свободни места в нито един от хотелите. Предпочитана дестинация е за семейства, за семейни двойки”, обясни Гергана Попова, СПА мениджър в хотел във Велинград.


От 500 до 1000 лева струва на едно семейство да си осигури няколко дни почивка в курорт. А туристите казват, че цените за Нова година са дори по-високи.


Около 160 000 българи ще пътуват в чужбина в дните около Нова година, a 560 000 ще празнуват по курортите у нас.  


Най-предпочитаните дестинации за екскурзии по празниците са съседните ни страни – Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Румъния, като най-много се посещава Гърция.


Повече по темата гледайте във видеото.